välja companion växter för din buxbom

Companion växter för gemensam Boxwood

Companion växter för Buxus microphylla

Companion växter för Buxus “Green Mountain”

Companion Växt Substitute

Companion plantorna för att undvika

Nästan alla sorter av buxbom buske är vintergröna och fjädrande, som passar perfekt för hushållsträdgårdar. Alla buxbom tillhör Buxus familjen, och de odlas för blanka, läder konsistens av sina löv och säsongs kluster av exotiska blommor. Därför är dessa buskar också vara prydnadsväxter som ofta odlas i närheten av andra växter, vilket är vad som gör dem “companion växter.” Den ljusa-gröna blad av busken skapar en bakgrund kompatibel med de flesta blommande växter. Däremot kan valet av följeslagare växter blivit lite krävande om du vill använda buxbom för att skapa trädgårds häckar och symmetriska kant. Det är viktigt att du utrusta dig med några grundläggande kunskap om att välja companion växter av olika växter i denna familj.

Vetenskapligt kallas Buxus sempervirens eller Buxus suffruticosa, är detta den mest odlade buxbom buske. Det är typiskt en dvärgväxta sort, kortare än den konventionella buske spridning. På grund av sin kortare hållning och kompakt bladverk, är det bäst lämpad för att skapa täta utseende trädgårds kanter eller häckar. Det föreslås att du kombinera suffruticosa sort med långsamt växande växter som Aurea Nana (Thuja orient). Aurea anläggningen kompletterar buxbom s buske med korta, pyramidala blad. Andra föreslagna companion växter inkluderar Rheingold och Sunkist växter som bildar en exotisk mönster med sin gyllene bladverk mot grön, sammetslen bakgrund boxwoods.

Brukar kallas Little buxbom, detta är ett något dyrt och svåra att matcha sort. Det har den mest kompakta lövverk i Buxus familjen, och det är särskilt lämpad för trädgårdar som är utsatta för säsongs snöar. Little buskar bör kombineras med växter som är lika väderbeständig och inte vissna under kalla temperaturer. Försök att använda companion växter med distinkta former, som barrträd, för denna typ. Du kan kombinera det med växter som Blå Atlas cederträ eller Alaskan cederträ för att skapa en unik design, eller så kan du använda den gyllene Hinoki cypress för sin fantastiska gyllene bladverk för att skapa en kontrastverkan.

Denna populära buxbom kallas också Grön sammet. Det är en av de flesta vädertåliga sorter, men glans av dess blad kan bli lite tråkig med årstidernas växlingar. Därför är det klokt att använda ljus blommig, vintergröna växter som dagliljor och columbines att lägga till mer färg till buske. Du kan också använda växter som fingerborgsblomma (Digitalis) eller kon blomma (Echinacea) för detta ändamål. En annan rekommendation är Blazing Star (Liatris). Det skapar en distinkt design med sina taggiga blad i bakgrunden av täta buxboms högar.

Om de ovan angivna val tyckas dyrt, kan du använda följeslagare anläggningsalternativ som blommande gräs. Miscanthus och Chasmanthiums är sprider sig snabbt, blommande gräs som är kompatibla med boxwoods på grund av deras varierande texturer och mängd olika säsongsbetonade nyanser.

Många gånger buxbom är ihopkopplade med växter som har liknande utseende bladmönster. Växter såsom Waterperry Blue och sorter av myrten odlas ofta med dessa buskar. Emellertid skall det förstås att dessa växter inte är det rekommenderade valet som följeslagare. Buxbom behöver växter som kan lägga till deras estetiska utseende. Dock myrten tenderar att smälta in i buskar och endast lägga till volymen av bottenlocket. De kan användas när du vill öka marktäcket av buske.