betong tegeltak underhållsinstruktioner

Rengöring av betong tegeltak

Rubbas, skadade eller saknas plattor

Betong tegeltak är inte bara en kostnadseffektiv takläggning lösning men också en mycket tålig och sofistikerade taksystem. Dessutom är dess underhåll minimal och är i allmänhet begränsad till hängrännor, ventilation och utsprång blinkar. Det finns mycket enkla saker att hålla utkik efter mossa och smutsuppbyggnad är bland de vanligaste. Men medan betongpannor är konstruerade för att vara långvarig, är deras underhåll av yttersta vikt för att undvika stora problem såsom läckande tak. Ännu mer så, deras underhåll hjälper också bevara färgning av plattorna själva som är en mycket viktig faktor eftersom betong kakel takläggning är dekorativt tilltalande.

Beroende på klimatförhållanden och väderfaktorer, betong taktegel varierar i allmänhet hållbarhet från 30 till 70 år. Den vanligaste frågan är mossa och lavar tillväxt. Båda lockas av fukt och därmed bör tas bort, inte bara för att skydda plattorna själva men även av estetiska skäl. Eventuella överhängande träd ska klippas och taket ska tvättas med vatten och blekmedel som är tillgänglig från järnaffärer (inte lägga blekningslösningen om du samlar regnvatten för dricksvatten).

Det enklaste sättet att göra detta är att använda tryck vatten (undvik vatten blasters, de kan tvinga vatten under plattorna som orsakar större skada än mossan själv). Vatten bör riktas från den högsta toppen av taket från ett avstånd på tre till fyra fot i området du tvättar och i riktning mot taket dräneringssystem. Använd säkerhetsselar och skyddsglasögon för eget skydd. Generellt högtryckstvättar har betong rating munstycke, vilket är det bästa trycket du vill använda, men även de 3000 PSI Betyg munstycken är bra. Tvätta taket jämnt minst två gånger.

Även betongplattor är långvarig, även om det är korrekt installerat kan de få rubbas. Klimat, vittring och erosion kan orsaka brickor för att bryta, men det kan också bero på enkel promenad på toppen av dem. Det är viktigt att hålla ett vakande öga och steg mycket noga på plattorna. Det är viktigt att ersätta saknade eller skadade plattor för att undvika problemet från att sprida sig.

Om en bricka är skadad kan du behöva använda en kofot. Skjut kofot under plattan till den vänstra sidan av den som behöver bytas ut och noggrant tillämpa tryck nedåt för att tvinga plattan uppåt tills det inte längre vilar på den skadade kakel. Upprepa samma förfarande för en ovanpå. Den nya kakel bör vara lätt installeras. Numera plattor kan snäppas direkt på plats, men om detta inte är fallet använder naglar att spika ner. Du kan överväga att använda tak lim men naglar är säkrare.

Det är två av de enklaste sätten att hålla din betong tegeltak i god ordning. De största problemen är mossa tillväxt och skadade eller rubbas plattor som har enkla lösningar på dem. Betong tegeltak underhåll är en uppgift lätt att hantera som endast kräver ett vakande öga från husägare och en del på pågående reparationer och rengöring.