grunderna brytare

Behov av Brytare

Bearbetning av Brytare

Värmebrytare

Elektrobrytare

En brytare är en automatisk brytare i en elektrisk panel. Den övervakar kontinuerligt den mängd el som flyter genom kretsen. När det finns en defekt sådan situation som en överbelastning eller kortslutning, effektbrytaren omedelbart stoppar flödet av ström genom kretsen. Detta förhindrar skador och elektriska stötar till närliggande människor och omgivning. Brytare liknar säkringar, som också är anordningar som skyddar kretsar från överbelastning. Men de flesta säkringar, med undantag av förnybara säkringar, kan endast användas en gång. Brytare kan återställas och återanvändas flera gånger, och är lättare att använda.

Elnätet i ditt hem består av många kretsar, som alla består av en “het nod” och en “neutral nod”. Den heta noden är inloppet eller tråden från vilka elektrisk ström blir levererat till kretsen, medan den neutrala noden är den tråd som är ansluten till jord. Den heta noden och den neutrala noden alltid hålls skilda från varandra, i en fungerande krets. Men i fall av en olycka dessa två trådar kan smälta och säkring. I en sådan situation finns det inget motstånd i kretsen och elektriska laddningen flyter fritt mellan noderna. Din kropp är en jordningspunkt, vilken om den är ansluten till den varma tråden, kan orsaka en stark elektrisk ström att flyta genom den. Det är därför en brytare är en viktig del av elektrisk säkerhet i varje byggnad.

En brytare består av en strömställare, som när den dras ner, bryter kretsen. I grundläggande brytare spaken dras ned med användning av värmeenergi eller en elektromagnet.

Vissa brytare använda värme för att dra ner den termobrytare för stopp. En bimetallremsa används för detta ändamål. Remsan består av 2 olika metaller, som båda har olika smältpunkter. När den elektriska strömmen i kretsen överskrider säkerhetsgränsen, orsakar värmen bimetallremsan att böja. Böjningen av remsan drar ner den termobrytare för stopp och öppnar kretsen, stoppa strömflödet.

I denna typ av kretsbrytaren, innefattar en elektromagnet den mekanism som används för att dra ner strömställaren. Dragkraften hos elektromagneten ökar med nivån av ström som flyter genom den. När den aktuella nivån är högre än normalt elektromagneten utvecklar en mycket stark magnetisk dragningskraft, som tvingar den termobrytare för stopp nedåt. Detta bringar kretsen att bryta.

Vissa brytare använda en kombination av bimetallremsa och elektromagneten för att ge skydd mot överhettning. Det finns också flera avancerade versioner av brytare finns, som är snabbare och mer exakt i övervakningen av den nuvarande nivån. En jordfelsbrytare (GFCI) är ett av de exempel på en mer sofistikerad brytare. Högspänningsbrytare använder svavelhexafluorid gas, men på grund av dess negativa effekter på miljön, är andra alternativ används alltmer.